PATIËNTPERSPECTIEF ‘Veel mensen met coronaverschijnselen zitten met vragen en angsten thuis’

Niet alleen mensen die in het ziekenhuis belanden met corona zijn ongerust of angstig. Dat geldt ook voor mensen die met coronaverschijnselen thuis zitten. Er is duidelijk behoefte aan eenduidige instructies en praktische tips voor zieke mensen thuis en hun huisgenoten.

Dat blijkt uit onderzoek van PPP-Zorg. Binnen veertien dagen hebben 350 mensen die last hadden van corona-ziekteverschijnselen meegewerkt aan dit onderzoek. De grootste groep is ziek geworden tussen 9 en 22 maart. Slechts vijftien respondenten zijn getest op het virus, waarvan op één persoon na, allen positief getest werden en dus ziek zijn geworden door het virus.

Het doel van het onderzoek was om te inventariseren welke vragen er leven bij mensen thuis met coronaverschijnselen, zodat bijvoorbeeld huisartsen, GGD’s en het RIVM hier met concrete adviezen op kunnen inspelen.

Praktische vragen

De meeste mensen vroegen zich af of ze echt corona hadden, of ze getest konden worden, wanneer ze immuun zouden kunnen zijn en hoe lang ze in quarantaine moesten. Ook waren er praktische vragen, bijvoorbeeld over schoonmaakhulp, ontsmetten en slapen bij de zieke partner. Ruim 80 procent van de ondervraagden gaf aan het antwoord op hun vragen onvoldoende of helemaal niet te kunnen vinden. Meer dan de helft van de ondervraagden was bovendien angstig, vooral de avonden en nachten bleken lastig.

Digitaal informatiepunt

De onderzoekers pleiten voor een eenduidige instructie en praktische tips voor zieke mensen thuis en hun huisgenoten. Er mag volgens hen meer aandacht komen in de media waar deze instructies en tips voor mensen thuis te vinden zijn. Bij voorkeur één centraal digitaal informatiepunt, gezamenlijk opgezet door de professionele instanties, met praktische en eenduidige tips voor de mensen thuis.

Rust

De onderzoekers vroegen om concrete tips voor andere patiënten aan die deze ziekte krijgen. Het antwoord ‘Rust’ staat met stip op 1. “En let op: zodra je weer meer dingen wil gaan doen, verslechteren de klachten. Denk dus niet te snel dat je beter bent. Blijf thuis. Leer ademtechnieken voor als je benauwd wordt”, aldus een van de ondervraagden.

Meer informatie over dit onderzoek: www.ppp-zorg.nl